Logo Groot Nicolaaskoor

Op deze pagina treft u het weblog van het Groot Nicolaaskoor aan. Deze pagina wordt gebruikt om actuele berichten door te geven.Wilt u automatisch op de hoogte blijven van de berichten op deze pagina, dan kunt u zich middels de link naar de "RSS Feed GNK", links in de zijbalk, gratis abonneren. U moet dan wel beschikken over IE versie 7, Firefox of andere RSS-lezers.

Jubileumconcert GROOT NICOLAASKOOR

 

17 december 2017

Nicolaaskerk, Kerkstraat, Baarn

aanvang 14.00 uur

Hohe Messe - J. S. Bach

 

Het Groot Nicolaaskoor bestaat dit jaar 55 jaar, daarom een speciaal concert.

 Zoals veel componisten voor en na hem schreef Bach de Hohe Messe in het Latijn. Het stuk is niet bedoeld om in z'n geheel onderdeel van een kerkdienst te zijn. Met het Kyrie en het Gloria, de eerste twee delen van de Hohe Messe, hoopte Bach het hof in Dresden zodanig van zijn vakmanschap te overtuigen dat hij er een benoeming zou krijgen. Tevergeefs. Zijn lange verblijf in Leipzig heeft er overigens voor gezorgd dat er meer dan tweehonderd cantates beschikbaar zijn om te worden uitgevoerd. De Hohe Messe kent al eerder gecomponeerde delen, Bach ontleende die aan de cantates van zijn hand. Hij paste de muziek aan bij de nieuwe tekst. Voor het overige is de muziek speciaal voor deze mis geschreven. De Hohe Messe kent veel afwisseling in de muzikale opbouw. Er zijn verstilde aria's en door solisten gezongen aria's met orkestbegeleiding én grote koorfuga's. De orkestratie is overweldigend. Zo klinken in het Sanctus naast de strijkers drie trompetten, drie hobo's en pauken. Het Kyrie en veel andere delen voor koor en orkest zijn vijfstemmig, het Sanctus zesstemmig en het Osanna zelfs achtstemmig. Op het uitbundige achtstemmige Osanna, met het orkest meegerekend zelfs tienstemmig, volgt het Benedictus voor drie partijen: tenor, fluit en strijkers.

 

Solisten zijn: Marjon Strijk (sopraan), Elsbeth Gerritsen (alt), Harry van Berne (tenor)en Kees Jan de Koning (bas).

De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door het barokensemble Eik en Linde.

Het geheel staat natuurlijk weer onder leiding van dirigent Paul Mirck.

Kaarten: € 22,50 voorverkoop te bestellen via info@grootnicolaaskoor.nl, of bij de koorleden.

bij de kerk: € 25,00. Jongeren tot 18 jaar : € 10,--.

 

Concert 10 december 20.00 uur Pauluskerk


Kerstconcert GNK 2015 in PauluskerkOp zondag 20 december a.s., aanvang 14.30 uur,  geeft het Groot Nicolaaskoor haar jaarlijks kerstconcert. Dit keer in de Pauluskerk op de Brink in Baarn en met een bijzonder kerstprogramma:  Met het oudste kerstlied ter wereld van Ambrosius, met  variaties van Raselius,  Osiander en Hassler, met kerstmuziek van  Sweelinck, Charpentier, Berlioz, Saint-Saëns, Holst, Warlock en Pinkham. Kortom: kerstcomposities voor koor door de eeuwen heen.

De begeleiding wordt verzorgd door  een strijkkwartet uit Barokensemble Eik en Linde, de blokfluitisten MartieVelthuis en Ester Nuijten, een koperkwartet  bestaande uit Johan Laseur, Frans de Vries, Willem Luijer en Tom Giltay van Crescendo Baarn. Vaste organist Michiel Mirck zorgt voor de begeleiding op de orgels. De algehele leiding is in handen van vaste dirigent Paul Mirck.

Kaarten voor dit concert zijn bij de ingang van de Pauluskerk verkrijgbaar vóór aanvang van het concert en kosten dan € 17,50 (Jongeren t/m 18 jaar gratis). In de voorverkoop zijn de kosten € 15,- per persoon. U kunt hiervoor terecht bij Boekhandel den Boer in de Laanstraat, de koorleden of via de website: info@grootnicolaaskoor.nl

Koninklijke onderscheiding voor Johan Mudden

Tot verrassing van alle leden van het Groot Nicolaaskoor (GNK) kwam afgelopen dinsdag 3 juni tijdens de wekelijkse repetitieavond burgemeester Mark Röell de repetitie onderbreken. Hij kondigde aan dat hij een koninklijke onderscheiding kwam uitreiken en wel aan bestuurslid/koorlid Johan Mudden.

Op 1 juni was het 25 jaar geleden dat Johan Mudden toetrad tot het bestuur van het GNK. In de afgelopen 25 jaar vervulde hij wisselende bestuurstaken.  Van 1989 tot 2004 als penningmeester.  Daarna als bestuurslid met als taken de repertoirekeuze en de jaarlijkse koorreis.

Als penningmeester maar ook als bestuurslid verzorgt Johan al die jaren met succes de subsidieaanvragen; essentieel daarbij is de vereiste muzikale en financiële onderbouwing.

Al 25 jaar regelt Johan ook de repertoirekeuze van het koor. Het GNK voert twee maal per jaar een concert uit van klassiek-religieuze koorwerken, te weten op 4 mei als afsluiting van de herdenkingsplechtigheden in de gemeente Baarn, en een kerstconcert in de adventstijd. De selectie van koorstukken en de programmering van deze concerten wordt door hem voorbereid. Met zijn grote kennis van het klassieke koorrepertoire komen niet alleen de bekende componisten (zoals Händel, Bach, Mozart, Haydn, Schubert ) aan bod, maar ook werken van minder bekende tijdgenoten van deze meesters. Hij beoordeelt, in overleg met de dirigent, de moeilijkheidsgraad van de geselecteerde stukken en de uitvoerbaarheid door ons koor.  Sinds dit jaar staat een Muziekcommissie, bestaande uit vier koorleden, hem daarin terzijde.

 

Het is een goede traditie van het GNK om eenmaal per jaar een ééndaagse koorreis te maken. Onderdeel hiervan is de muzikale opluistering van een hoogmis in Nederland of België. Daarnaast wordt om de paar jaar een meerdaagse buitenlandse koorreis gemaakt (o.a. een 3-daagse Bachreis naar Duitsland in 2009). Al deze reizen worden voorbereid en georganiseerd door Johan; hij legt de contacten met de kerken waar wordt optreden en regelt de logistiek met busmaatschappijen en reisorganisaties.  Geen sinecure voor een koor dat ca 70 leden telt.

Daarnaast is Johan al meer dan 32 jaar als tenor enthousiast lid van het GNK. Maar ook andere koren doen vaak niet vergeefs een beroep op hem om op projectbasis de tenoren van hun koor te komen versterken.

4 mei concert 2014


Herdenkingsconcert Groot Nicolaaskoor                                

Op zondag 4 mei 2014 zal het Groot Nicolaaskoor in de Paaskerk, Utrechtseweg in Baarn,  een uitvoering geven van Via Crucis van Franz Liszt.  Ook zal ten gehore worden gebracht Hör mein Bitten, van Felix Mendelssohn. De uitvoering begint na afloop van de kranslegging bij het Herdenkingsmonument, om 21.00 uur.

Het geheel staat onder leiding van de vaste dirigent Paul Mirck. Als solisten treden op Ireen van Bijnen, sopraan, in Hör mein Bitten.  Remmert Velthuis, bariton, is solist in Via Crucis.

Willem Vonk zal het Groot Nicolaaskoor en de solisten begeleiden en een solostuk spelen op  de piano:  Sursum corda uit de Années de Pèlerinage III van Franz Liszt.

8 december 2013: Weihnachtsoratorium

Op het Kerstprogramma staat het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Als solisten zullen optreden Marion Strijk, sopraan, Elsbeth Gerritsen, alt, Harry van Berne, tenor en Joep van Geffen, bas. De begeleiding wordt verzorgd door het Barokensemble Eik en Linde en Michiel Mirck, orgel. Het geheel staat onder leiding van dirigent Paul Mirck.

Het concert vindt plaats op zondag 8 december in de Nicolaaskerk in Baarn.
Aanvang 14.00 uur.
Jubileum-Kerstconcert 9 december 2012

Zondag 9 december 2012 vindt in de H.Nicolaaskerk in Baarn het Jubileum-Kerstconcert plaats ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Groot Nicolaaskoor.
Op het programma staat het oratorium  Messiah van Georg Friedrich Händel.
Het concert begint om14.00 uur en staat onder leiding van dirigent Paul Mirck.
Als solisten treden op Elma van den Dool, sopraan, Eleonora Volkert, alt, Harry van Berne, tenor, en Joep van Geffen, bas. De begeleiding wordt verzorgd door het Barokensemble Eik en Linde met op het orgel Michiel Mirck.
 
Programmaboekjes (€ 22,- incl. thee/koffie in de pauze) zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Den Boer in de Laanstraat en het VVV-kantoor in de Brinkstraat in Baarn. Ook vóór aanvang van het concert bij de ingang van de kerk.


--

Het Groot Nicolaaskoor Baarn

Herdenkingsconcert 4 mei 2012Tijdens het traditionele Herdenkingsconcert op 4 mei zal het GNK het Requiem in C van Johann Michael Haydn en het Miserere in C van Johann Adolf Hasse uitvoeren.
Het concert vindt plaats in de Nicolaaskerk in Baarn en begint om 21.00 uur.
 

 

Kerstconcert 11 december 2011

Het Kerstconcert van het Groot Nicolaaskoor vindt plaats op 11 december in de Nicolaaskerk aan de Kerkstraat in Baarn. Het concert begint om 15.00 uur.

Het programma zal bestaan uit de psalm "Laudate pueri" van Georg Friedrich Händel, het "Magnificat" van Carl Emanuel Bach en het "Te Deum" van Joseph Haydn.  

Het koor staat onder leiding van dirigent Paul Mirck. Als solisten treden op de leden van het Vocaal  Kwartet La Cappellaccia. De begeleiding wordt verzorgd  door het Baarns Begeleidingsensemble en Michiel Mirck op het orgel. 

Programmaboekjes zijn verkrijgbaar bij Boekhandel den Boer in de Laanstraat, bij de VVV Baarn in de Brinkstraat en op de middag van het concert in het voorportaal van de Nicolaaskerk. De kosten  zijn € 17,50.

La Cappellaccia

La Cappellaccia is opgericht in 2005 en bestaat uit vier professioneel geschoolde zangers: Christien van 't Hof (sopraan), Stephanie Gericke (mezzosopraan), Pieter de Goede (tenor) en Gerard Smits (bas). Als solistenkwartet treedt La Cappellaccia op bij koren of met een eigen programma. Ook werken ze regelmatig samen met diverse instrumentalisten. De kwartetleden zongen o.a bij het Nederlands Kamerkoor, Cappella Amsterdam en De Nederlandse Bachvereniging en treden ook afzonderlijk op als solistHERDENKINGSCONCERT OP 4 MEI 2011

Op woensdag 4 mei 2011 vindt het traditionele herdenkingsconcert van het Groot Nicolaaskoor plaats in de Nicolaaskerk te Baarn; aanvang 21.00 uur.
Op het programma staat 'Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze 'van Joseph Haydn.
De solopartijen worden gezongen door het vocaal kwartet La Cappellaccia, bestaande uit Christien van 't Hof - sopraan, Stephanie Gericke - mezzosopraan, Pieter de Goede - tenor en Gerard Smits - bas.
De begeleiding wordt verzorgd door het Baarns Begeleidings Ensemble en Michiel Mirck, orgel.
Het geheel staat onder leiding van dirigent Paul Mirck.