kees de wijs

Het GNK werd in 1962 opgericht. Kees de Wijs, cantor van de Nicolaaskerk in Baarn, wilde naast een kerkkoor beschikken over een gemend koor waarmee hij concerten met solisten en orkest kon geven. Onder leiding van Kees de Wijs ging op 1 september 1962 het gemengd koor van start. Destijds onder de naam “Viva la Musica”, maar al gauw veranderde dit in “Groot Nicolaaskoor”.

louis mol

Toen Kees de Wijs in 1969 organist van het Concertgebouworkest werd, nam hij afscheid van het koor. Zijn taak werd in 1970 overgenomen door Louis Mol. Hij wist de zangkwaliteit van het koor sterk te verbeteren. Onder zijn leiding werd de Baarnse traditie van de 4 mei concerten ingevoerd. Louis Mol overleed in 1980 op 45 jarige leeftijd. Tijdens de uitvaartdienst werd het    koor geleid door Hans Linnartz.

hans linnartz

Hans Linnartz nam de dirigeerstok over. Hij voegde nieuw repertoire toe. De periode van zijn leiding werk gekenmerkt door de vele reizen en optredens in binnen- en buitenland. Hoogtepunt was wel het optreden in de Notre Dame in Parijs. In 1995 werd hij aangesteld als hoofd afdeling Oude Muziek van het conservatorium in Bazel.

paul mirck

Vanaf 1 januari 1995 kwam de leiding in handen van de huidige inspirator en stimulator van het GNK: Paul Mirck. Hij legt vooral de nadruk op voordracht, stemvorming en uitspraak. Muziek maken bij het GNK is onder leiding van dirigent Paul Mirck is meer dan noten lezen. Er is aandacht voor dynamiek en juist stemgebruik. Zo ontstaat een intense koorklank. De zuiverheid en harmonie ontstaan door goed naar elkaar te luisteren.

Sint Nicolaaskoor "Cantate Domino" (1944)grootnicolaaskoor